Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem

Niezły
Ciasta
19.10.2014 8:39
Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem

Przepis

Sezon na jabłka trwa więc mogę się tym nacieszyć, a jeszcze jak mam możliwość sama zebrać jabłek do swoich wypieków to rosnę :) Wszędzie jabłeczniki więc trochę się wyłamuje i dziele się swoim ulubionym przepisem jesiennym na pyszna strudle.

Składniki:

ciasto:

300 g maki pszennej

60 g mąki ziemniaczanej

75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta)

45 g cukru

150 ml letniej wody

szczypta soli

nadzienie:

700 g umytych, obranych jabłek

100 g orzechów laskowych

50 g masła

1 cukier wanilinowy

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka cynamonu

cukier puder

Przygotowanie:

Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej i powoli zagniatając dolewamy wodę. Ugniecione ciasto smarujemy delikatnie olejem i pozostawiamy w misce.

Jabłka kroimy w małą kostkę albo paski i smażymy na maśle z posiekanymi orzechami, cukrem i cynamonem ( jeżeli lubicie możecie dodać rodzynki). Nadzienie smażymy ok 10 minut aby za mocno się jabłka nierozpadły - studzimy.

Na czystym obrusie albo większej ścierce rozwałkowujemy placek bardzo cienko, nadzienie układamy z jednej strony placka i przy pomocy obrusu/ścierki zawijamy strudla, końcówki smarujemy wodą i ładnie łączymy. Gotowego strudla przekładamy na większa blachę wyłożona papierem pergaminowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20-30 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru.

Wystudzonego strudla posypujemy cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną