Przepis
Składniki
- Strudel: 1 sztuka
- mąka: 150 gramów
- sól: 1 szczypta
- olej: 2 łyżki
- Nadzienie: 1 sztuka
- winne jabłka: 400 gramów
- cukier: 3 łyżki
- posiekane orzechy laskowe: 40 gramów
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- masło: 70 gramów
- bułka tarta: 30 gramów
- cukier puder: 1 łyżeczka
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 70 min.
Przepis – sposób przygotowania
1
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo wlewając ok. 50 ml ciepłej wody, miksować, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie zagniatać jeszcze ok. 10 minut, aż będzie błyszczące. Przykryć bawełnianą ścierką i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
2
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłka wymieszać z cukrem, orzechami i cynamonem. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C).
3
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć na bawełnianą ścierkę, a następnie rozciągać na wszystkie strony, aby było jak najcieńsze i przezroczyste. Posmarować niewielką ilością masła i oprószyć bułką tartą. Rozłożyć owoce. Boki założyć do środka i za pomocą ścierki uformować strudel. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę miejscem połączenia ku dołowi i piec ok. 40 minut na złotawy kolor, co jakiś czas smarując pozostałym masłem. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.