Strudel jabłkowy. Coś pysznego

Krzysztof
Przepisy
17.10.2013 7:33
Strudel jabłkowy. Coś pysznego

Przepis

Składniki

- Strudel: 1 sztuka

- mąka: 150 gramów

- sól: 1 szczypta

- olej: 2 łyżki

- Nadzienie: 1 sztuka

- winne jabłka: 400 gramów

- cukier: 3 łyżki

- posiekane orzechy laskowe: 40 gramów

- cynamon: 0.5 łyżeczki

- masło: 70 gramów

- bułka tarta: 30 gramów

- cukier puder: 1 łyżeczka

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 70 min.

Przepis – sposób przygotowania

1

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i olejem. Stopniowo wlewając ok. 50 ml ciepłej wody, miksować, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie zagniatać jeszcze ok. 10 minut, aż będzie błyszczące. Przykryć bawełnianą ścierką i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

2

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Jabłka wymieszać z cukrem, orzechami i cynamonem. Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 °C (z termoobiegiem: do 180 °C).

3

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przełożyć na bawełnianą ścierkę, a następnie rozciągać na wszystkie strony, aby było jak najcieńsze i przezroczyste. Posmarować niewielką ilością masła i oprószyć bułką tartą. Rozłożyć owoce. Boki założyć do środka i za pomocą ścierki uformować strudel. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę miejscem połączenia ku dołowi i piec ok. 40 minut na złotawy kolor, co jakiś czas smarując pozostałym masłem. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.