Tort bezowy z kremem cytrynowym

Krzysztof
Przepisy
03.09.2014 9:45
Tort bezowy z kremem cytrynowym

Przepis

Składniki na bezę (dwa blaty):

6 białek (muszą być zimne),

300 g drobnego cukru (jeśli takiego nie posiadacie, wystarczy wsypać zwykły cukier do blendera, rozdrobnić ostrzami i mamy drobny cukier),

1 łyżeczka soku z cytryny,

szczypta soli.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy się ubiją, bardzo małymi porcjami dodajemy cukier dalej ubijając. Ta czynność trwa dość długo, bo cukier musi się rozpuścić całkowicie - u mnie trwała jakieś 30-40 minut, bo niestety na razie mam robota bez miski, więc do tego trzeba "mieć chłopa" :)

Co to znaczy „mieć chłopa”? "Prawdopodobnie chodzi o męską służbę domową, bardzo rozpowszechnioną w XX wieku"... zatrudniłam więc męża :) Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ubitą masę dzielimy na dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 5 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 140°C i dalej pieczemy przez 90 minut. Ja wydłużyłam ten czas o o 10 minut, bo wolę bezę bardziej chrupiącą w środku. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia pieca.

Teraz krem cytrynowy - najlepszy :)

150 g curdu cytrynowego z nutką pomarańczy → przepis znajdziecie klikając tutaj :)

150 g serka mascarpone,

250 ml śmietanki kremówki 30%,

dodatkowe 3 łyżki curdu,

Serek mascarpone wymieszać z curdem. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać curd z mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. Na pierwszy blat wykładamy krem, a na krem szprycą dodatkowy curd. Przykrywamy drugim blatem bezy i dekorujemy pozostałym curdem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną