Bezglutenowe placuszki jaglane Enjoy! Składniki: z podanych składników wychodzi ok.15 placuszków 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej banan (najlepiej bardzo dojrzały) jajko +/- 1,5 szklanki mleka łyżeczka ksylitolu (cukru brzozowego) Gdy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, należy je delikatnie podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę. Olej jest potrzebny tylko na początku, później, o ile używacie teflonowej patelni, w ogóle nie trzeba go dodawać. ;) Placuszki z kaszy jaglanej to świetna propozycja na lekkie, bezglutenowe śniadanie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Placki (chyba ze względu na mocno rozgrzany tłuszcz) łatwo się rozpadają i przypalają. To chyba jakaś niepisana zasada, ale pierwsza partia placuszków przeważnie nie wychodzi tak ładnie, jak wychodzić powinna. Na jeden niewielki placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Smażyć na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Ale tylko na początku!