Delikatny indyk duszony z cukinią Składniki: 150 g piersi z indyka 1 cukinia (niezbyt duża) 1/2 cebuli 2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette) olej roślinny sok z cytryny natka pietruszki marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku Przygotowanie: Tym razem miałam do wykorzystania mięso z piersi indyczej, chudej i bogatej w mnóstwo związków mineralnych oraz witamin -W samej, 100-gramowej piersi znajduje się zaledwie 83 kalorii, a w tym ok. 19 g białka i 0,7 g tłuszczu! Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z marynatą. Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym daniem. Danie świetnie smakuje z ryżem, ale opcja z kaszą czy makaronem może być Smacznego! Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażać przez kilka minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać w razie potrzeby odrobinę wody i zostawić pod przykryciem na chwilę do czasu aż warzywa nieco zmiękną. Potem zmniejszyć moc palnika i trzymać nasze danie przez ok. 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie dobre. Skropić na koniec sokiem z cytryny. Po upływie kilku minut przełożyć je do jakiegoś naczynia, a na patelni przesmażyć kawałki indyka.