Przepis
Szpinak to chyba jeden z najmodniejszych gatunków roślin najczęściej używanych w minionym roku. Czytając wiele kulinarnych blogów, spotkałam się z różnymi fantastycznymi daniami z jego użyciem. Jest ceniony przede wszystkim jako bogate źródło witamin, białka, błonnika i soli mineralnych. Ta rolada ma dwa swoje oblicza, mam nadzieje, że w niedługim czasie zaprezentuje Wam drugą jej wersje. Może dla niektórych okaże się ona szybsza, a może smaczniejsza niż ta dzisiejsza? Zobaczymy...czas pokaże! :)
SKŁADNIKI:
10 dkg wędzonego łososia w plastrach
1 opakowanie szpinaku Green Factory
200 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 opakowanie serka śmietankowego
1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czosnek kroimy w kosteczkę, a masło rozpuszczamy na patelni.
Podsmażamy na wcześniej przygotowanej patelni czosnek, następnie dorzucamy szpinak. Kiedy całość jest gotowa, blachę wykładamy papierem a na nią wykładamy szpinak. Ser żółty ścieramy na tarcę i posypujemy szpinak. Całość zapiekamy do podrumienienia się sera w 180 C. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy serkiem śmietankowym od strony zapieczonego sera żółtego. Na serek śmietanowy układamy łososia i całość ściśle rolujemy. Roladę obwijamy folią spożywczą, bądź aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu, kroimy w plasterki i układamy na półmisku. Tak podaną roladę, możemy jeść. Smacznego!