Rolady szpinakowe z łososiem wędzonym

Ewelina
22.09.2014 18:55
Rolady szpinakowe z łososiem wędzonym

Przepis

Szpinak to chyba jeden z najmodniejszych gatunków roślin najczęściej używanych w minionym roku. Czytając wiele kulinarnych blogów, spotkałam się z różnymi fantastycznymi daniami z jego użyciem. Jest ceniony przede wszystkim jako bogate źródło witamin, białka, błonnika i soli mineralnych. Ta rolada ma dwa swoje oblicza, mam nadzieje, że w niedługim czasie zaprezentuje Wam drugą jej wersje. Może dla niektórych okaże się ona szybsza, a może smaczniejsza niż ta dzisiejsza? Zobaczymy...czas pokaże! :)

SKŁADNIKI:

10 dkg wędzonego łososia w plastrach

1 opakowanie szpinaku Green Factory

200 g sera żółtego

2 ząbki czosnku

1 opakowanie serka śmietankowego

1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czosnek kroimy w kosteczkę, a masło rozpuszczamy na patelni.

Podsmażamy na wcześniej przygotowanej patelni czosnek, następnie dorzucamy szpinak. Kiedy całość jest gotowa, blachę wykładamy papierem a na nią wykładamy szpinak. Ser żółty ścieramy na tarcę i posypujemy szpinak. Całość zapiekamy do podrumienienia się sera w 180 C. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy serkiem śmietankowym od strony zapieczonego sera żółtego. Na serek śmietanowy układamy łososia i całość ściśle rolujemy. Roladę obwijamy folią spożywczą, bądź aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu, kroimy w plasterki i układamy na półmisku. Tak podaną roladę, możemy jeść. Smacznego!