Bułki pszenne cięte – Składniki: - 15 g drożdży - 125 ml ciepłej wody (pół szklanki) - 125 ml ciepłego mleka (pół szklanki) - 1 łyżeczka cukru - 500 g maki pszennej (u mnie typ 650) - 1 jajko rozmiar M - 30 g roztopionego masła - 1 płaska łyżeczka soli - 1 bardzo czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany – ok. 40 g (lub opcjonalnie gęsty jogurt naturalny) Nie są to typowe bułki poznańskie z przedziałkiem, ani też typowe bułki jogurtowe i być może mają jakaś swoją oryginalną nazwę, ale ja na nie mówię po prostu bułki pszenne cięte :) - Wyrośnięte ciasto odgazować (czyli chwilę pozagniatać, przez około minutę), a następnie podzielić na 8 części (można na więcej, np. na 12 części, jeśli chcecie żeby bułeczki wyszły nieco mniejsze). Ja zazwyczaj używam miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego i wyrabiam wtedy ciasto na wysokich obrotach przez ok. 5 minut (w tym czasie powinno stać się miękkie i elastyczne, ładnie odchodzić od ścianek misy). Przepis na bułki pszenne cięte: - Wszystkie składniki na bułki powinny być w temperaturze pokojowej. - Wyrobione ciasto drożdżowe włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut (ciasto powinno tym czasie podwoić swoją objętość). Po wielkim kryzysie i braku drożdży w sklepach, pojawiło się u nas ich pod dostatkiem, więc mam 2 kosteczki w zapasie, które mi z reguły na 7-10 dni pieczenia wystarczą. Super smakują zarówno na słodko, np. z dżemem, jak i na wytrawnie, np. z serem lub szynką. Jeśli macie ochotę na domowe pieczywo, to koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis na bułki pszenne cięte. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15-20 minut (w tym czasie powinien się spienić i zwiększyć swoją objętość). No i jedno jest pewne – są przepyszne i super się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Przykryć je suchą ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). - Po tym czasie, gdy bułki wyrosną, zrobić w każdej podłużne nacięcie na środku. Bułki pszenne cięte – to pieczywo pośrednie, bo ni to bułki poznańskie, ni to bułki jogurtowe. Mój mąż uwielbia pszenne bułki, więc tym razem zrobiłam takie cięte, które pewnie znacie z piekarni, czy też wielkopowierzchniowych sklepów, gdzie są często sprzedawane. Jeśli chcecie jednak wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, to musicie na to poświęcić więcej czasu – ok. 10 minut.