FASOLOWE BABECZKI

Kasia
Desery
18.10.2016 12:09
FASOLOWE BABECZKI
  • Czas przygotowania: 55 min

Składniki

Składniki na masę:

  • 1 puszka fasoli (przepłukana i osuszona)
  • namoczone daktyle (przez noc w lodówce)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 miarka odżywki białkowej (np.Trec Nutrition Whey 100) 
  • masło sezamowe (np. Better Choice) o smaku czekolady
  • opcjonalnie ulubione owoce na wierzch

Składniki na polewę:

  • 5-6 kostek gorzkiej czekolady
  • odrobina wrzątku

Przepis

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wrzuć fasolę, 2 jajka do miski i zblenduj.
  3. Dodaj 3 łyżki gorzkiego kakao i 2 banany i ponownie zblenduj.
  4. Dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej, daktyle (bez wody), 1-2 łyżki miodu, ponownie zblenduj.
  5. Dodaj miarkę odżywki białkowej (np. Trec Nutrition Whey 100) i 1 łyżkę masła sezamowego (np. Better Choice), ponownie zblenduj.
  6. Przełóż masę do foremek do połowy wysokości.
  7. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.
  8. Po wyjęciu babeczek z piekarnika polej je polewą i połóż na wierzch ulubione owoce.