Składniki: -> 200g świeżego szpinaku -> 2 szklanki mąki tortowej ( może być 1 ½ w zależności od szpinaku) -> ½ szklanki cukru kokosowego -> 2 jajka -> ¾ szklanki oleju -> 2 łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropel aromatu waniliowego Krem jogurtowy : -> 2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 galaretka ( preferowana agrestowa) -> 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Szpinak należy dokładnie umyć i wysuszyć. Kolejność składania ciasta 1 część placka – masa – 2 część placka – masa – rozdrobione ciasto – pestki granatu Produkty, mogą Państwo znaleźć https://biogo.pl/ Masa: Należy przygotować gazę, na która wylewamy jogurt i pozostawiamy najlepiej na całą noc (im dłużej tym więcej serwatki spłynie). Przełożyć do blendera, zmielić na papkę, która później najlepiej postawić na gazę, aby skapał nadmiar wody. Pod koniec ciągiem wlewamy rozpuszczoną galaretkę ( letnia woda, około 1/3 wody na opakowanie), miksując do połączenia się składników. Na najniższych obrotach miksujemy, aż do połączenia się składników. Kolejno ciągła stróżką dodajemy olej, aż do połączenia się składników. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromatem waniliowym.