Pieczona dynia acorn z ziarnami sorgo, warzywami i sosem curry

Agata
Obiad
18.10.2016 10:01
Pieczona dynia acorn z ziarnami sorgo, warzywami i sosem curry

Polecam SKŁADNIKI (1-2 małe dynie odmiany acorn lub hokkaido): DYNIA + NADZIENIE: - 1-2 małe dynie odmiany acorn lub hokkaido - 2 szklanki ugotowanych ziaren sorgo (lub innych ziaren,kaszy lub ryżu) - 2 garści świeżego szpinaku lub roszponki - 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli lub innej fasoli albo ciecierzycy - 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę - 1 szklanka pomidorków koktajlowych - 1 mała czerwona cebula lub szalotka - 1 ząbek czosnku - 1 cm imbiru - 1 ostra papryczka (opcjonalnie) - szczypta soli - odrobina oleju kokosowego lub innego (do smażenia) - garść świeżej bazylii lub kolendry - płatki ostrej papryki, podprażone płatki kokosowe lub migdałowe (do podania, opcjonalnie) SOS: - 1/3 szklanki tahini Bakra - 1 płaska łyżka mieszanki przypraw curry lub garam masala - 1 łyżka sosu sojowego lub 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1 łyżka soku z cytryny lub limonki - 1/4-1/2 szklanki wody lub mleka kokosowego (do rozrzedzenia sosu) PRZYGOTOWANIE: ☺ INGREDIENTS (1-2 small acorn squash or hokkaido pumpkin) ROASTED PUMPKIN + THE FILLING: - 1-2 small acorn squash or hokkaido pumpkin - 2 C cooked sorghum grains (or other grains, kasha or rice) - 2 handfuls of fresh spinach or lambs lettuce - 1 C cooked red beans or other beans or chickpeas - 1 small red bell pepper, diced - 1 C cherry tomatoes - 1 small red onion or a shallot - 1 clove of garlic - 1 cm ginger - 1 small chili pepper (optional) - pinch of salt - a little bit of coconut oil or regular oil (for frying) - handful of fresh basil or cilantro - toasted coconut flakes or almond flakes (for serving, optional) SAUCE: - 1/3 C tahini - 1 flat tbsp curry powder or garam masala - 1 tbsp soy sauce or 1/4 tsp pink himalayan salt - 1 tbsp lemon juice or lime juice - 1/4-1/2 C water or coconut milk (to thin the sauce) PREPARATION: Preheat the oven to 200 ° C. Wash the pumpkin, cut it in half, deseed and arrange on a baking sheet lined with baking paper. Który jest pełen indyjskich przypraw, i w zależności od tego co mamy pod ręką, można użyć mieszanki curry lub garam masala albo też stosować je zamiennie i delektować różnymi wersjami dania ☺ I also stuff the acorn after baking, and with the use of elastic and loose sorghum grains, the whole dish has a lot of interesting textures and is pleasant to eat. Small balls of sorghum, crispy vegetables, juicy tomatoes, fragrant basil and very tasty, creamy tahini sauce. Bake for 40-60 minutes (depending on the size) In the meantime, fry the onion with garlic, ginger and chili, add the rest of the ingredients of the filling, mix thoroughly and after 2-3 minutes, take it off the heat. Then, in a small bowl mix the ingredients for the sauce. Wykorzystałam tutaj dynię acorn, którą po upieczeniu można jeść ze skórką, ale jeśli jej nie macie to z dynią hokkaido, której też nie trzeba obierać, wyjdzie równie dobrze :) W międzyczasie podsmażamy przez kilka minut cebulę z czosnkiem, imbirem i ostrą papryczką, dodajemy resztę składników nadzienia, mieszamy dokładnie i po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia. Dynia acorn charakteryzuje się lekko orzechowym aromatem, który super współgra tutaj z sezamowym tahini i ugotowanym sorgo, które ma delikatnie prażony posmak. Dzięki nadzianiu dyni po upieczeniu i wykorzystaniu do tego sprężystych i sypkich ziaren sorgo, cała potrawa ma w sobie dużo ciekawych faktur i przyjemnie się ją je. Acorn squash has a slightly nutty flavor that combines great with sesame butter and cooked sorghum grains, which has a slightly toasted aroma.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/10/pieczona-dynia-acorn-nadziewana.html