Drukuj Porcje: 2 Autor: Małgorzata Hert Składniki 2 filety z kurczaka 250 g białych pieczarek 130 ml białego wina wytrawnego 200 ml słodkiej śmietanki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka mąki pszennej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła grubo mielony pieprz kolorowy pieprz biały sól Dodatkowo natka pietruszki Przygotowanie Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na pół i doprawiamy z każdej strony solą i kolorowym pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i podsmażamy, do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! To bardzo proste i eleganckie danie, które z pewnością przeniesie Was do kraju, który zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością. Delikatny kurczak w kremowym sosie na bazie białego wina z pieczarkami. Dodajemy śmietankę, kurczaka układamy na pieczarkach, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-8 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka tak, aby był rumiany. Podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą.