Możecie go podawać na dwa sposoby, czyli ze śliwkami na ciepło lub na zimno, Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania Składniki: - 340 ml śmietanki 36% - 100 ml mleka - 2,5 łyżeczki żelatyny - 2 gałązki rozmarynu - 1/4 filiżanki cukru - 500 g śliwek węgierek - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu. Rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami Dziś Kulinarne przygody Gatity polecają Wam pyszny jesienny deser - oto rozmarynowa panna cotta z pieczonymi śliwkami. Deser wyjmujemy z foremek, podajemy z upieczonymi śliwkami, polane sokiem, który powstał w trakcie pieczenia owoców. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 1 godzinę, żeby śmietanka przeszła rozmarynowym smakiem. Swego czasu przygotowałam ten deser z wersji z bazylią, była obłędna. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z rozmarynem... i udało się.