Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Małgorzata
Ciasta
27.09.2016 16:57
Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym

Składniki 200 g mąki pszennej razowej 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru 225 g marchewki 1 płaska łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego kardamonu 150 ml oleju słonecznikowego 2 średnie jajka 110 g rodzynek 50 g wiórków kokosowych 50 g mielonych orzechów włoskich 2 szczypty mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka z 1 pomarańczy Syrop 75 g brązowego cukru sok z połowy dużej pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny Dziś proponuję Wam proste i wilgotne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej z nutą aromatycznych przypraw, które świetnie komponują się ze słodyczą marchewki. Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Czas całkowity 1 godz. 35 min. Drukuj 5 from 1 vote Porcje: 12 Autor: Małgorzata Hert Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Ten anglosaski, warzywny deser w postaci wypieku to wciąż jeszcze nowość na polskich stołach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Syrop W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ciemne-ciasto-marchewkowe-z-syropem-cytrusowym/