SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 266 kcal) 450 g polędwiczek wieprzowych 300 g leśnych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku (lub inne ulubione zioła) Taki sosik można oczywiście przyrządzić z różnego rodzajów grzybów - tu mój wcześniejszy, podobny przepis z kurkami KLIK! - białko - 26 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 9,1 g - błonnik - 3,85 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram Poza sezonem możemy skorzystać oczywiście z grzybów mrożonych lub suszonych (te oczywiście wcześniej namaczamy). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe i rozbite dłonią plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z i kilkoma łyżkami wywaru z rondla. 2 łyżki oleju do smażenia Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy na bok.