Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Małgorzata
Obiad
10.01.2018 15:08
Łosoś w kremowym sosie z bekonem i chrupiącymi porami

Składniki

  1. 3 sztuki filetu z łososia pacyficznego (każdy po 120 g)
  2. 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  3. sól morska

Sos

  1. 250 ml śmietanki
  2. 120 g bekonu *
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 20 cm zielonej części pora
  5. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej **
  6. 2 łyżki oliwy
  7. pieprz czarny
  8. sól

Purée z ziemniaków

  1. 500 g ziemniaków
  2. 40 g masła
  3. 100 ml mleka ***
  4. pieprz biały
  5. sól

Sianko z pora

  1. 15 cm zielonej części pora

Przepis

Sianko z pora

  1. Pora dzielimy na dwie części tak, aby uzyskać dwa kawałki po około 10 cm. Następnie kroimy wzdłuż na pół i na cienkie paseczki. Tak pokrojonego pora układamy na dużym talerzu i suszymy w mikrofali na najmniejszej mocy urządzenia. Od czasu do czasu pora należy przemieszać. Do suszenia można użyć piekarnika jednak w mikrofali jest o wiele szybciej.

Purée z ziemniaków

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie, odcedzamy je i odparowujemy na małym ogniu. Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzucamy kawałki masła i wlewamy wcześniej podgrzane mleko. Wszystko razem ugniatamy i mieszamy, tak aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée doprawiamy solą i pieprzem.

Sos

  1. Pora kroimy na większe kawałki wielkości 1cm na 1cm. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę bekon i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przeciśniętny przez praskę czosnek i pora. Podsmażamy przez minutę, mieszając. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania jeśli chcecie zagęścić sos, dodajemy mąkę kukurydzianą.
  2. Łososia przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską. Grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym 3-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od wielkości i grubości filetów. Łososia przekładamy na talerz. obok wykładamy purée ziemniaczane. łososia polewamy sosem i dekorujemy chrupiącym siankiem z pora.
  3. * użyłam angielskiego bekonu (back becon), czyli takiego bez tłuszczu wycinanego z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu
  4. ** opcjonalnie
  5. *** do purée używamy mleka, ponieważ mleko wchłania całą skrobię z ziemniaków, co sprawia, że stają się one bardziej strawne.