Przepis
Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 i pół łyżki drobnego cukru do wypieków
150g zmielonych orzechów włoskich
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 i pół łyżki mąki
1 i pół łyżki kakao
Trzeba upiec dwa takie biszkopty lub podwoić składniki i upiec jeden, który później należy przekroić na pół. Na piekłam 2 osobne.
Wykonanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty.
Składniki na krem:
300g miękkiego masła (1,5 kostki)
300g czekolady - gorzkiej
6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym
7-8 kopiastych łyżek Nutelli
Wykonanie kremu:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić sobie wafelki Góralki na małe kawałki. Następnie ubić masło na jasną i puszystą masę, dodać Nutellę i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Odstawić mikser i do gotowej masy wrzucić pokrojone wafelki. Wymieszać.
Wykańczanie tortu:
Blaty biszkoptowe przełożyć połową masy. Drugą połowę zostawić na ozdobienie boków i wierzchu tortu. Po nałożeniu kremu można ozdobić brzeg tortu posiekanymi orzechami laskowymi (można je wcześniej delikatnie podpiec na suchej patelni), a wierzch udekorować pralinkami Ferrero Rocher. Nie jest to jednak konieczne.