Torcik fererro rocher

Krzysztof
Przepisy
02.02.2014 7:40
Torcik fererro rocher

Przepis

Składniki na biszkopt:

4 jajka

4 i pół łyżki drobnego cukru do wypieków

150g zmielonych orzechów włoskich

1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 i pół łyżki mąki

1 i pół łyżki kakao

Trzeba upiec dwa takie biszkopty lub podwoić składniki i upiec jeden, który później należy przekroić na pół. Na piekłam 2 osobne.

Wykonanie ciasta:

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty.

Składniki na krem:

300g miękkiego masła (1,5 kostki)

300g czekolady - gorzkiej

6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym

7-8 kopiastych łyżek Nutelli

Wykonanie kremu:

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić sobie wafelki Góralki na małe kawałki. Następnie ubić masło na jasną i puszystą masę, dodać Nutellę i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Odstawić mikser i do gotowej masy wrzucić pokrojone wafelki. Wymieszać.

Wykańczanie tortu:

Blaty biszkoptowe przełożyć połową masy. Drugą połowę zostawić na ozdobienie boków i wierzchu tortu. Po nałożeniu kremu można ozdobić brzeg tortu posiekanymi orzechami laskowymi (można je wcześniej delikatnie podpiec na suchej patelni), a wierzch udekorować pralinkami Ferrero Rocher. Nie jest to jednak konieczne.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną