Przepis
Składniki
na 12 sztuk:
35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
Dodatki:
5 dag suszonych pomidorów
5 dag salami (lub innej wędliny)
125g mozzarelli
świeża bazylia i oregano (ok. 1/2 pęczka)
1-2 dymki
3 łyżki startego parmezanu (ja nie dawałam)
Suszone pomidory drobno pokroić, salami
i mozzarellę pokroić w kosteczkę.
Dymkę i zioła posiekać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
solą, cukrem i startą skórką.
W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i oliwą.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać
tylko do nawilżenia składników.
Na końcu dodać wszystkie dodatki i jeszcze
raz całość wymieszać ale niezbyt długo.
Ciastem napełnić babeczki i piec je ok. 30
minut w 180 stopniach.
Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać
babeczki startym na tarce parmezanem.