Torcik fererro rocher

Krzysztof
Przepisy
21.02.2014 21:02
Torcik fererro rocher

Przepis

Składniki na duży tort (12 -16 porcji)

Biszkopt czekoladowy (tortownica 26 cm):

4 duże jajka

¾ szklanki mąki (wymieszałam pół na pół ziemniaczaną z pszenną tortową)

¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

2 łyżki kakao

1 łyżka czekolady w proszku (użyłam czekolady Monbany, ale może być każda inna)

30 g drobno posiekanej dobrej czekolady (użyłam gorzkiej)

Biszkopt orzechowy (tortownica 26 cm):

3 duże jajka

100 g mielonych orzechów (dałam laskowe)

½ szklanki drobnego cukru do wypieków

2 łyżki dobrego kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soku z cytryny

Poncz:

½ szklanki gorącej wody

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki cukru

3 łyżki likieru orzechowego albo innego mocnego alkoholu

Masa I – krem czekoladowo – orzechowy:

250 g serka mascarpone

2 czubate łyżki cukru pudru

70 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

70 ml śmietany kremówki

2 pełne łyżeczki kakao

20 g drobno posiekanych orzechów włoskich

3 wafelki Knoppersy (albo inne – wg uznania)

Masa II – mus czekoladowy:

2 żółtka

1 białko

200 ml śmietany kremówki

50 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

1 czubata łyżka cukru pudru

1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach (mniej więcej 1/5 szklanki) gorącej wody

Masa III – krem czekoladowy:

250 g serka mascarpone

100 ml śmietany kremówki

1 czubata łyżka cukru pudru

70 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody

Dodatkowo:

4 – 5 łyżek dżemu agrestowego (albo innego wg uznania – ja do tortów daję przeważnie agrestowy)

posypka orzechowa i płatki czekoladowe do dekoracji

12 czekoladek Ferrero Rocher