Tort ferrero rocher

Ewelina
Ciasta
07.11.2015 11:03
Tort ferrero rocher

Składniki

Biszkopt kakaowo-orzechowy:

4 jajka

2 łyżki kakao

3 czubate łyżki mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1/2 szkl siekanych orzechów laskowych

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:

250g serka mascarpone

350g nutelli

łyżka kakao

500ml śmietanki 30%

2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix)

5 wafelków knoppers

czekoladowa posypka

2 łyżki siekanych migdałów

Poncz:

1/3 szkl mocnej herbaty

2 łyżki rumu

Przepis

Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.

Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.Biszkopty przekroić na pół, naponczować. Na spodni blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim biszkoptem. reszta masy posmarować górę i boki tortu. Całość posypać posypka czekoladową i posiekanymi migdałami. Udekorować rozetkami z pozostawionej masy czekoladowej.