Składniki
Biszkopt kakaowo-orzechowy:
4 jajka
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl siekanych orzechów laskowych
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
250g serka mascarpone
350g nutelli
łyżka kakao
500ml śmietanki 30%
2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix)
5 wafelków knoppers
czekoladowa posypka
2 łyżki siekanych migdałów
Poncz:
1/3 szkl mocnej herbaty
2 łyżki rumu
Przepis
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.
Krem czekoladowy: Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą i kakao. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z zagęstnikami. Wymieszać z masą czekoladową. 3-4 łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z drobno posiekanymi wafelkami.Biszkopty przekroić na pół, naponczować. Na spodni blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim biszkoptem. reszta masy posmarować górę i boki tortu. Całość posypać posypka czekoladową i posiekanymi migdałami. Udekorować rozetkami z pozostawionej masy czekoladowej.