Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych pistacji 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 sok z cytryny 1 szklanka wody 1/2 szklanki miodu Wykładamy pozostałą masę z orzechów i ponownie układamy 10 warstw ciasta, każde wysmarowane masłem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy prze ok. 40 minut, aż ciasto się “zezłoci. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem i olejem. Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny oraz miód. Po wyjęciu z piekarnika ciasto od razu równomiernie polewamy przygotowanym wcześniej syropem. Do miski wrzucamy migdały, orzechy, cynamon oraz 1/2 szklanki cukru. Na to wykładamy połowę przygotowanej masy z orzechów. Następnie wykładamy kolejne 4 warstwy ciasta, każda wysmarowana masłem. Na dół formy wykładamy jeden płat ciasta filo. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym.baklava przepis który zachwyci Ciebie i Twoich znajomych! W małym rondelku rozpuszczamy masło z olejem.