Knedle możemy przygotować w wersji klasycznej (ja właśnie takie robię) lub możemy zrobić je z dodatkiem owoców, mięsa czy twarogu. Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową i podaję z tym, z czym w zależności od nadzienia smakują najlepiej. Następnie wałki z ciasta kroimy kawałki o długości 3 centymetrów i formujemy z nich małe okrągłe kulki/placuszki. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli W kopcu mąki robimy dziurkę i wbijamy w środek jajka. Knedle to nic innego jak owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Formujemy z ciasta wałki o średnicy około 4 centymetrów. Knedle ziemniaczane to danie tradycyjne od lat zakorzenione w polskiej kuchni.