- Czas gotowania: 70 min
- Czas przygotowania: 25 min
Składniki
Składniki:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 duże marchewki
- orzechy włoskie i laskowe
- imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
- soda oczyszczona (łyżczeka), proszek do pieczenia (łyżeczka)
- olej (słonecznikowy lub rzepakowy) - 1 szklanka
- łyżka masła i bułka tarta do przygotowania formy
- polewa: 250 g serka mascarpone, łyżka mleka, tabliczka białej czekolady, kandyzowana skorka pomarańczowa.
Przepis
Przepis pochodzi z z kanału na Youtubie - KUCHARZ.TV.
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy naprzemiennie olej i mąkę. Miksujemy. Wsypujemy sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy. dodajemy przyprawy oraz pokruszone orzechy, miksujemy. Ciasto robi się bardzo gęste, ale spokojnie. Ścieramy na drobno marchew i wmiksowujemy mocno w masę. Ciasto powinno stać się delikatniejsze. Smarujemy formę masłem i podsupjemy bułką tartą, wlewamy masę. Pieczemy ok 70 minut w temperaturze 160. Do polewy rozpuszczamy tabliczką białej czekolady z łyżką mleka i łyżką masła. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone. Polewamy gdy ciasto lekko ostygnie. Posypujemy orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Ciasto najlepieje piec w tortownicy nie przekraczając 30 cm średnicy. Jest wilgotne, cudownie pachnące i nie przesadnie słodkie.
Wideo do przepisu: