Ważne jest, by przede wszystkim zapamiętać, że świeżasama w sobie jest słodka, jeśli zaś po prawidłowym jej przygotowaniu dalej jest gorzka, kwaskowata, a nawet ma ostry, nieprzyjemny zapach, to znaczy, że jest po prostu zjełczała i nie powinniśmy jej spożywać. Poniżej znajdziecie szczegółowe instrukcje gotowania kaszy – u mnie proporcja 1:2,5 lub 1:2,25 tzn, że na każdą 1 miarę kaszy (szklankę, kubek itp) przypada 2,5 lub 2,25 miarki wody (szklanki, kubka itp). Część osób robi niestety błąd wrzucając ją do od razu do gotującej się wody i niepotrzebnie zraża się do kaszy, uważając, że jest niesmaczna. Odmierz 1 szklankę kaszy, wsyp ją na sitko o drobnych oczach i przepłucz ją pod bieżącą wodą. Przełóż kaszę do garnka, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz 2 łyżki oliwy z oliwek (lub 1 łyżka masła). Po ugotowaniu kaszy, pozostaw ją na wyłączonym palniku jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. Z kaszy jaglanej można przygotować nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale także wszelkiego rodzaju desery, sałatki, czy dania główne.