Babciny przepis na racuchy

Krzysztof
Przepisy
31.01.2014 11:32
Babciny przepis na racuchy

Przepis

Składniki:

400 g jabłek (waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)

2 szkl mąki

500 ml mleka

2 jajka

1 kopiasta łyżeczka cukru pudru

0,5 płaskiej łyżeczki soli

Jabłka pokroić na ósemki, a później na plasterki. Odstawić.

Mąkę, mleko, jajka, cukier i sól wymieszać łyżką lub rózgą na gładką masę, dodać jabłka i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta na gorący tłuszcz. W zależności od wielkości patelni zmieści się 4-5 placków na raz. Smażyć na rumiano w obu stron. Posypać cukrem pudrem (lub cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu) i jeść na ciepło.

Smacznego!