Składniki: 3 kg jabłek skórka z 2 pomarańczy 1/4 szklanki wody szczypta cynamonu 2 łyżki cukru (opcjonalnie) (przepis na 3 małe słoiki) Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mus wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy skórkę z pomarańczy (startą na najdrobniejszych oczkach), ewentualnie cukier i smażymy już bez pokrywki, żeby zagęścić mus. Trochę znudziły mi się kompoty i soki z tych owoców, pomyślałam więc, że warto byłoby z nich zrobić coś innego. Wrzucamy je do garnka z grubym dnem, wlewamy wodę, doprawiamy cynamonem, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Mus można z powodzeniem zamknąć w słoikach i wykorzystać do naleśników, puddingów i innych deserów.