Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 cebula 5 ząbków czosnku 5 ziaren czarnego pieprzu 2 strąki kardamonu (tylko nasiona) 2 goździki 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 cm kora cynamonu 1 cm korzeń imbiru pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżki octu winnego 1 szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Ostatecznie mięso nie ma pływać w sosie jak w gulaszu, ma to wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu. Czasami coś wpadnie mi do głowy, czasem coś u kogoś podejrzę, czasem coś mnie natchnie w telewizji. Mieszamy przyprawy z pastą, dodajemy sól i tą mieszanką nacieramy mięso, odstawiamy na 3 godziny. W moździerzu lub młynku do kawy ucieramy/mielimy: pieprz, kardamon, goździki, kmin, kolendrę i cynamon na drobny proszek. Odkąd piszę bloga, sukcesywnie zapisuję sobie wszystkie kulinarne pomysły (właśnie rzuciłam okiem na ilość notatek – jest ich ponad tysiąc).