Tęczowy torcik

Elżbieta
Ciasta
07.05.2016 18:19
Tęczowy torcik
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

450 ml mleka

45 g żelatyny

galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych

Przepis

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę namaczamy w zimnym mleku.

Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją

do momentu rozpuszczenia i studzimy.

Jeśli masa mleczna za szybko stężałaby,

należy ją umieścić w misce z ciepłą wodą.

Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi,

a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej

i schładzamy w lodówce.

Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce.

Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę.

Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy

w lodówce.

Smacznego!