- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
450 ml mleka
45 g żelatyny
galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych
Przepis
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją
do momentu rozpuszczenia i studzimy.
Jeśli masa mleczna za szybko stężałaby,
należy ją umieścić w misce z ciepłą wodą.
Dno tortownicy posypujemy wiórkami kokosowymi,
a następnie zalewamy je 70 ml masy mlecznej
i schładzamy w lodówce.
Na tę warstwę wylewamy 200 ml tężejącej galaretki cytrynowej i ponownie schładzamy w lodówce.
Na przemian wylewamy masę mleczną i galaretkę.
Po wylaniu każdej warstwy torcik schładzamy
w lodówce.
Smacznego!