Dobry i smaczny pomysł na jednogarnkowy rozgrzewający obiad, idealny na jesienne chłodne dni 3 l wody 1 kg mięsa z łopatki lub od szynki pęto kiełbasy 4 duże pomidory 2 ostre papryczki chili 4 duże czerwone papryki 4 duże ziemniaki 2 marchewki seler por 1 cebula 4 ząbki czosnku pietruszka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, selera i lubczyku przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz ziarnisty, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, sól Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem oraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i przyprawą do gulaszu. Gdy zacznie wrzeć dodajemy całego pora, pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, pomidory, związaną natkę pietruszki, selera i lubczyku oraz podsmażone mięso. Papryki słodkie i ostre oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.