Składniki: - 5 dużych papryk - 3 marchewki - 1 bakłażan - 3 ząbki czosnku - ⅓ szklanki oleju słonecznikowego - ½ szklanki koncentratu pomidorowego - 1 – 2 łyżeczki cukru - ½ łyżeczki mielonego kminku - ¼ łyżeczki chili - sól - świeżo mielony czarny pieprz Do garnka wrzucić obranego bakłażana, czosnek , paprykę i marchew – całość zmiksować na małych obrotach, tak aby warzywa były rozdrobnione ale nie zmiksowane na gładka masę. Ljutenica fantastycznie smakuje na kromce świeżego domowego chleba, na grzance, albo jako dodatek do grilowanego mięsa czy ryby. |Domowa ljutenica albo lutenica| Wrzesień to czas kiedy robię spore zapasy bałkańskich past z pieczonej papryki i bakłażanów. Smacznego:- ) |Domowa ljutenica albo lutenica| |Domowa ljutenica albo lutenica| |Domowa ljutenica albo lutenica| Jak zrobić ljutenicę albo lutenicę? Czytałam, że do tej bułgarsko – serbskiej pasty można dodać także ziemniaki, albo kawałek selera. Gorąca paprykę i marchew przełożyć na 15 minut do plastykowego worka i szczelnie zawinąć. Smażyć jakieś 15 – 20 minut, uważając aby sos się nie przypalił.