Składniki: 2 kg śliwek 500 g cukru (lub wg uznania) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżki whisky (lub więcej) (przepis na 4 małe słoiki) Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek, wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy około godziny. Trochę się obawiam, że nim się ogarnę, śliwek nie już nie będzie, więc jutro szoruję na targ przed pracą. Podobne przepisy: Pieczone powidła śliwkowe Powidła śliwkowe z cynamonem Pieczone powidła śliwkowe z kakao Czekowiśnia Powoli zaczynam rozdawać słoiki na lewo i prawo, więc muszę się sprężyć i usmażyć kolejnych parę kg. I tak jak przy okazji wiśni, znowu miałam problem, żeby nie wrąbać większości w czasie przekładania do słoików. Kupię kolejne 6 kg. Zeszłoroczne powidła były dobre, jednak w tym roku poświęciłam im więcej czasu i dodałam alkohol.