Składniki: – 1 kg ziemniaków mączystych – 50g szpinaku baby – 1 cebula – 2 jajka – 1 łyżka oleju – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, natka pietruszki) – sól, pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowane placki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 minut, a następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki za pomocą łyżki (1 łyżka = 1 placek). Tym razem jednak chciałabym zaproponować Wam przepis na placki w mniej kalorycznej wersji, bo… z piekarnika! Następnie do ziemniaków dodajemy startą na tarce cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.