Składniki (dla 4 osób): - 4 plastry schabu, - 2 jaja, - 40 g mąki pszennej, - 100 g płatków owsianych, - 100 g bułki tartej, - 50 g masła, - 600 g ziemniaków, - 100 g ogórków kiszonych, - cebula, - 60 g kaparów, - 30 g musztardy Dijon, - cytryna, - 2 łyżeczki miodu, - ostra papryka, - olej rzepakowy, - pęczek pietruszki, - sól, - pieprz. Jeśli macie dość zwykłych domowych obiadów pod tytułem schabowy z ziemniakami, pamiętajcie, że zawsze możecie trochę urozmaicić przepis i zrobić na przykład sznycle w płatkach owsianych z pyszną sałatką ziemniaczaną. 😉 Sznycel brzmi jednak bardziej egzotycznie niż taki domowy schaboszczak, a ten w dodatku obtoczony jest w płatkach owsianych, co jest zdecydowanie na plus. Każdy kawałek schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce. Ogórki kroimy w cienkie paseczki, kapary kroimy na pół i dodajemy wszystko do naszej sałatki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z każdej strony, aż do zarumienienia. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do ziemniaków. 🙂 Sznycel w płatkach owsianych Przygotowujemy panierkę z pokruszonych dłońmi płatków owsianych i bułki tartej. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 3-4 minuty. Taki niedzielny obiad, ale w dużo ciekawszym wydaniu. Sałatkę polewamy sosem, przyprawiamy ostrą papryką i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył wszystkie składniki.