Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky - Najlepsze urodziny!

Krzysztof
Ciasta
01.10.2014 7:26
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky - Najlepsze urodziny!

Przepis

Uwielbiam wypieki okolicznościowe :D a szczególnie jak mogę coś przygotować w prezencie dla drugiej osoby. Na urodziny mojej przyjaciółki przygotowałam coś specjalnego i mam nadzieje, że trafiłam dziesiątkę, smaki wyraziste a zarazem delikatne

Składniki:

ciasto

14 żółtek

8 białek

160 g cukry

160 g mąki uniwersalnej

40 g maki ziemniaczanej

4 łyżki kakaa

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

poncz

80 ml wody

cukier wanilinowy

12 łyżeczek cukru

300 ml Whisky

masa

200 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

3 czekolady białe

śmietan fix

łyżka mleka

dodatki

200 g chałwy kakaowej

2 opakowania biszkoptów podłużnych

kakao do posypania ok 4 duże łyżki

czekoladowe pałeczki

mięta

wstążka

Przygotowanie:

Biszkopt:

Blachę tortownicy wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C dół. W misce ubijamy 4 białka z solą i stopniowo dodajemy 7 żółtek z 80 g cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim plackiem dodając do mąki proszek do pieczenia. Drugi biszkopt musi być wyższy gdyż go przetniemy na pół.

Biszkopty możemy wyrównać po bokach i ściąć delikatnie górna warstwę. Wyższy biszkopt przekrajany na pół tak aby były mniej więcej 3 takie same placki.

Poncz:

W garnuszku gotujemy wodę z cukrem i cukrem wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt.

Masa:

Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z łyżka mleka, na średnik ogniu aby czekolada się delikatnie rozpuszczała i była płynna (pamiętajmy, że jak ogień będzie zbyt duży czekolada zamieni nam się w grudki). Rozpuszczoną czekoladę łączymy ze śmietaną i mieszamy ręcznie aby dobrze produkty się ze sobą złączyły. Masę pozostawiamy w lodówce ok 1h tak aby delikatnie zgęstniała, będzie nam łatwiej przy smarowaniu.

Z chałwy odkrajamy 2 rogi do dekoracji a pozostałą cześć kroimy na bardzo cienkie paski i dzielimy na dwie części i zabieramy się za kończeniem tortu :)