Nadziewane bakłażany

Ewelina
01.09.2013 11:02
Nadziewane bakłażany

Przepis

Składniki:

1 średni bakłażan

10 dkg. sera bałkańskiego lub sera feta

2 płaskie łyżki śmietany

pół natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

sól

pieprz

olej

Bakłażan myjemy i odcinamy górną część, kroimy wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm. Każdy plaster trochę solimy i odstawiamy. W tym czasie ser mieszamy ze śmietaną, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i dużo pieprzu, jeszcze raz wszystko mieszamy.

Plastry bakłażana osuszamy i smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony (bakłażany muszą być miękkie). Bakłażany bardzo lubią olej, dlatego dolewamy go po trochu, gdy zajdzie taka potrzeba.

Na koniec każdego plasterka układamy łyżeczką nadzienie i zawijamy w roladkę.