Przepis
Składniki:
1 średni bakłażan
10 dkg. sera bałkańskiego lub sera feta
2 płaskie łyżki śmietany
pół natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
olej
Bakłażan myjemy i odcinamy górną część, kroimy wzdłuż na plastry o grubości 2-3 mm. Każdy plaster trochę solimy i odstawiamy. W tym czasie ser mieszamy ze śmietaną, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i dużo pieprzu, jeszcze raz wszystko mieszamy.
Plastry bakłażana osuszamy i smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony (bakłażany muszą być miękkie). Bakłażany bardzo lubią olej, dlatego dolewamy go po trochu, gdy zajdzie taka potrzeba.
Na koniec każdego plasterka układamy łyżeczką nadzienie i zawijamy w roladkę.