Sałatka meksykańska

Małgorzata
Sałatki
11.09.2016 17:58
Sałatka meksykańska

Drukuj Porcje: 8 Autor: Małgorzata Hert Składniki Sos mięsny 500 g dobrej mielonej wołowiny * 1 papryczka chili 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki papryki ostrej ** 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól Pozostałe składniki ½ sałaty lodowej 3 duże pomidory 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 200 g sera żółtego cheddar Dodatkowo 120 g jogurtu naturalnego 150 g majonezu pieprz czarny Nachosy Przygotowanie Farsz mięsny Cebulę, papryczkę chili razem z pestkami i czosnek drobno siekamy. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, papryczkę chili, chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawą chili con carne, papryką ostrą i podsmażamy wszystko razem przez 15 minut. Na sałacie układamy kolejno warstwy: fasoli, pomidorów, zimny sos mięsny, kukurydzę, paprykę i cebulę czerwoną. Sałatę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Odnośniki * użyłam wołowiny z 27% tłuszczu ** można pominąć, jeśli uważacie że jest wystarczająco doprawiona. Popularna sałatka meksykańska z pewnością zasługuje na miano królowej imprez. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach cheddarem i posypujemy pokruszonymi nachosami. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku pieprzem i polewamy sałatkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/salatka-meksykanska/