Składniki Ilość: forma o średnicy 28 cm Kruche ciasto 280 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie 400 g śmietany kremówki 36 % 400 g sera mascarpone 40 g cukru pudru lub do smaku 6 - 7 fig łyżka miodu płynnego Przygotowanie Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Świetnie smakują na kanapce z kozim serem, w duecie z owsianką, czy jako dodatek do kruchego ciasta z mascarpone i słodką śmietanką. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Jednak od jakiegoś czasu zawsze we wrześniu pojawiają się na sklepowych półkach, a w smaku znacznie różnią się od tych suszonych. Jeszcze parę lat temu w ogóle nie mogłam znaleźć w sklepach świeżych fig i kosztowałam jedynie suszonych, które nieszczególnie mi smakowały. W misce umieścić śmietanę kremówkę oraz cukier i ubić ją na sztywno przy pomocy miksera. Dodać mascarpone i wmieszać je dokładnie drewnianą łyżką lub na małych obrotach miksera, ale miksując całość jedynie kilka sekund. Tworząc okręgi, na śmietanie z mascarpone ułożyć umyte i pokrojone w plasterki figi.