Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Małgorzata
Przekąski
04.02.2018 14:01
Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Składniki

Ciasto

  1. 420 g mąki pszennej
  2. 25 g drożdży świeżych
  3. 130 ml mleka
  4. 50 ml masła
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  1. 350 g gotowanego mięsa z kaczki
  2. 400 g czerwonej cebuli
  3. 180 ml wina czerwonego wina wytrawnego *
  4. 50 g żurawiny suszonej
  5. 1 łyżeczka płatków chili
  6. 3 łyżki cukru brązowego
  7. 2-3 łyżki octu balsamicznego
  8. 3 łyżki oliwy
  9. pieprz czarny
  10. sól

Dodatkowo

  1. 1 jajko
  2. 2 łyżki mleka
  3. 2 łyżki czarnego sezamu

Przepis

Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy niewielkie wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki na środku i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mleko razem z masłem podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka, przestudzone mleko z masłem i sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Farsz

  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wino, żurawinę, płatki chili i cukier. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż cebula ładnie się skarmelizuje, a płyn odparuje. Trwa to około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do cebuli mięso z kaczki, które wcześniej rwiemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy do smaku octem balsamicznym, pieprzem i solą. Mieszamy i dusimy jeszcze razem około 5 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
  2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki (jak na pierogi). Każdy krążek lekko rozciągamy i nakładamy spora porcję farszu. Dokładnie sklejamy pierożki i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10 minut. Pierogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 20 minut.
  3. * użyłam wina Cabernet Sauvignon