Składniki
Ciasto
- 420 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 130 ml mleka
- 50 ml masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
- 350 g gotowanego mięsa z kaczki
- 400 g czerwonej cebuli
- 180 ml wina czerwonego wina wytrawnego *
- 50 g żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki czarnego sezamu
Przepis
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy niewielkie wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki na środku i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mleko razem z masłem podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka, przestudzone mleko z masłem i sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz
- W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wino, żurawinę, płatki chili i cukier. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż cebula ładnie się skarmelizuje, a płyn odparuje. Trwa to około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do cebuli mięso z kaczki, które wcześniej rwiemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy do smaku octem balsamicznym, pieprzem i solą. Mieszamy i dusimy jeszcze razem około 5 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki (jak na pierogi). Każdy krążek lekko rozciągamy i nakładamy spora porcję farszu. Dokładnie sklejamy pierożki i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10 minut. Pierogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 20 minut.
- * użyłam wina Cabernet Sauvignon