składniki: 2 kg papryki 1 kilogram bakłażanów 1 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 300 g cebuli 3 ząbki czosnku 1-2 małe ostre papryczki, ewentualnie mielona ostra papryka 5 łyżek oleju 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 3 łyżki octu 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż skórka będzie odchodzić od pomidorów, funkcja termoobieg. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25-30 minut aż bakłażany będą miękkie, funkcja termoobieg. Wstawić do piekarnika i piec ok 30-40 minut aż skórka dobrze ściemnieje, funkcja termoobieg z grillem lub zwykły termoobieg. Sos gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok 20-30 minut. Na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ułożyć paprykę, skórką do góry. Z podanych składników wyszło mi ok 2,4 l sosu ( 6 słoiczków takich jak na zdjęciu) Tak przygotowane bakłażany ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można lekko posolić. Bakłażany dokładnie umyć przekroić wzdłuż na pół. Każdą paprykę przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, skórką do góry. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego gazetami i zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoiczka. Następnie upieczoną paprykę przełożyć do foliowego woreczka lub miski i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Na koniec gotowania jeszcze raz spróbować i doprawić do smaku jeśli potrzeba. Przekroić na pół, wyciąć zgrubienia po ogonku. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę oraz słodką mieloną paprykę. Ja dałam tylko jedną papryczkę więc dodałam do smaku jeszcze trochę ostrej papryki. Następnie garnek ponownie postawić na ogniu.