Przepyszne klopsiki w kremowym sosie pomidorowym

Helka
Obiad
09.09.2016 14:22
Przepyszne klopsiki w kremowym sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki: 500g mięsa mielonego (mieszanego wołowego i wieprzowego) 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 duży ząbek czosnku świeżego) 6 łyżeczek kaszki manny 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki na sos: 500g przecieru pomidorowego/passaty 500ml bulionu (warzywnego lub mięsnego – może być przecedzony rosół) 250g mascarpone 1 łyzeczka oregano, bazylii, tymianku, cukru pół łyżeczki czosnku 2 łyzeczki sosu sojowego pieprz, sól do smaku kilka listków świeżej bazylii do posypania sosu na koniec Pulpeciki w sosie pomidorowym – Wykonanie: Wszystkie składniki na sos umieścić w dość dużej patelni (może być wok), gotować do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Gdy sos już nieco zgęstnieje, należy zmniejszyć płomień (tak, by sos jedynie delikatnie ‘pyrkał’), a następnie ułożyć w nim delikatnie pulpeciki (nie muszą być zakryte sosem) i gotować całość ok. 25-30 minut (pod koniec gotowania, np. 5 minut przed wyłączeniem, przykryć całość pokrywką, by się podusiła).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/09/09/pulpeciki-sosie-pomidorowym/