Krem z ziemniaków

Małgorzata
Zupy
30.06.2016 9:27
Krem z ziemniaków

Składniki

Składniki

4 duże ziemniaki

1 duży por

1 średnia cebula

1 marchew

1 główka czosnku

1 litr bulionu warzywnego *

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

pieprz biały

pieprz kolorowy

sól

Dodatkowo

oliwa truflowa

Przepis

Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.

Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.

Notatki

*można użyć bulionu drobiowego