Składniki
- 180 g płatków owsianych błyskawicznych
- 250 g puree z dynii ( powinno być 325 g )
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 3 jajka M
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g suszonych jagód goi
- 40 g rodzynek
- ⅓ szklanki erytrolu *
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis
- Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
- W osobnej misce mieszamy jajka, puree z dyni, jogurt, wodę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut pieczemy góra-dół. Kolejne 20 minut sam dół.
- * można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem