Fit ciasto dyniowe

Małgorzata
Ciasta
05.05.2019 13:24
Fit ciasto dyniowe

Składniki

  1. 180 g płatków owsianych błyskawicznych
  2. 250 g puree z dynii ( powinno być 325 g )
  3. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  4. 2 łyżki masła
  5. 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
  6. 3 jajka M
  7. 40 g orzechów włoskich
  8. 40 g suszonych jagód goi
  9. 40 g rodzynek
  10. ⅓ szklanki erytrolu *
  11. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  12. 1 płaska łyżeczka cynamonu
  13. 1 łyżeczka sody
  14. ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
  2. W osobnej misce mieszamy jajka, puree z dyni, jogurt, wodę i ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut pieczemy góra-dół. Kolejne 20 minut sam dół.
  3. * można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem