Przepis
Dziś zapraszam Was na mały przewodnik, na temat wykonywania domowego purée z dyni. Nie jest to nic trudnego, a jeśli jeszcze nie próbowaliście go przyrządzać i używać w kuchni to warto to zmienić. Taki przecier ma szereg ciekawych zastosowań w kuchni, od smarowideł do kanapek, przez mleczne szejki, zupy, wypieki, dania główne i słodkie desery.
Homemade pumpkin puree
Niebawem pojawią się nowe przepisy z zastosowaniem takiego domowego purée. Ze starszych przepisów, które ukazały się do tej pory, i które o nie "wołają" są np. przepyszne KORZENNE DYNIOWE KWADRACIKI oraz bardzo ciekawe i niecodzienne, wytrawne MUFFINY Z DYNIĄ, MISO I GARAM MASALA
Homemade pumpkin puree
SKŁADNIKI (7 szklanek gotowego purée):
1 duża dynia ważąca ok. 5 kg (ważona w całości, ze skórą i całym miąższem)
PRZYGOTOWANIE:
1. Nastawiamy piekarnik na 200° C.
2. Dynię przekrajamy na pół, usuwamy środkowy włóknisty miąższ z pestkami.
Homemade pumpkin puree
3. Następnie, wydrążone połówki kroimy na grube plastry.
Pokrojone kawałki dyni układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Homemade pumpkin puree
4. Pieczemy ok. 50 minut. Całą dynię piekłam na dwie tury.
Homemade pumpkin puree
5. Po upieczeniu, kawałki dyni odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już lekko schłodzone, obieramy je ze skóry.
Homemade pumpkin puree
6. Miąższ wrzucamy do blendera, miksujemy na gładko, a nsatepnie porcjujemy.
Homemade pumpkin puree
7. Teraz nasze purée jest już gotowe, możemy je zapasteryzować* w słoikach, lub zamrozić** w
plastikowych pojemnikach.
Homemade pumpkin puree
* Pasteryzacja: duży garnek wykładamy gazą (na dnie) i ustawiamy na niej mocno zakręcone słoiki z purée. Zalewamy wodą (do 3/4 wysokości słoików) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i układamy na drewnianej desce, aby ostygły.
Następnego dnia przenosimy je do chłodnej spiżarni lub piwnicy.
** Mrożenie: Poporcjuj purée w dowolnych ilościach, ja podzieliłam je na 1C (1 Cup-1 Szklanka) oraz 2C, ometkuj z informacją o ilości i dacie pieczenia, aby łatwiej było Ci je znaleźć w zamrażarce. Można do tego również użyć małych woreczków strunowych, które też należy opisać.
Mrożone czy zapasteryzowane (w prawidłowy sposób) purée może być przechowywane kilka miesięcy.