Chleb zakopiański na zsiadłym mleku

Jacek
Śniadania
29.08.2016 12:37
Chleb zakopiański na zsiadłym mleku

Po tym czasie uformować z ciasta kulę (nie zagniatać), oprószyć z wierzchu czarnuszką (kminkiem) i przełożyć do koszyka rozrostowego (ja wyrastanie bochenka prowadziłem na blacie kuchennym). Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, mieszać ok. 12 minut, następnie pozostawić ciasto aby odpoczęło na 20 minut. Piec tak przez 5 minut a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190oC i dalej piec 25 minut (cały wypiek 30 minut). Ciasto właściwe: cały zaczyn 250 g mąki pszennej typ 750 120 g zsiadłego mleka 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki kminku czarnuszka do posypania (zastąpiłem kminkiem) Czas pieczenia wydłużyłem do 45 minut (30 minut z pokrywką + 15 minut dopiekania bez pokrywki). Zaczyn (kwaso - podmłoda): 250 g mąki żytniej typ 720 200 g zsiadłego mleka (maślanki) 2 g drożdży Chleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/08/chleb-zakopianski-na-zsiadym-mleku.html