Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości). Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).