Przepis na podstawie informacji ze stron: Składniki na 5 sztuk: 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka cukru 325 g mąki pszennej typ 450 lub 550 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub oliwy 1 małe jajko 50 g letniego mleka 110 g letniej wody ponadto do obtoczenia: 2 łyżeczki melasy ok. 40 g wody 1/2 szklanki sezamu do obtoczenia bajgli W dużej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Melasę wymieszać z wodą, wyrośnięte simity zanurzać w misce z melasą (z obu stron), a następnie obtoczyć w podprażonym sezamie. Miskę przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość. Może być podawane na słodko z masłem i miodem/dżemem lub w wersji wytrawnej np. z fetą i oliwkami. Wyrobić mikserem z hakiem ok. 6-7 minut, ręcznie ok. 10 minut. Sezam uprażyć na małym ogniu, na patelni przez kilka minut, cały czas mieszając. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 5 części (ok. 105 g każda). Wałek złożyć na pół i skręcić jak na zdjęciu ponizej.