Na szaszłyki:500 g mięsa wieprzowego z polędwicy (w wersji lux polędwicy wołowej)2 cebule1-2 cukiniepapryka żółta i czerwona10-15 pieczarekpatyczki do szaszłykówPrzygotowanie:Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki (takie w sam raz do nadziewania na patyczki), rozbić bardzo delikatnie tłuczkiem. Składniki marynaty:5-6 łyżek sosu-marynaty teriyaki5 łyżek oleju/oliwy1-2 łyżeczki ziaren kolendry (świeżo utłuczonej w moździerzu lub zmielonej)2-3 ząbki czosnku (drobno posiekanego i zmiażdżonego nożem)1 łyżeczka imbiruSkładniki marynaty dokładnie wymieszać w misce. Mięso przełożyć do przygotowanej wcześniej marynaty i zostawić w przykrytej misce na co najmniej 1 godzinę (najlepiej na całą noc) w lodówce.