Składniki na 8 sztuk bajgli: 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 300 ml letniej wody oraz: trochę oleju do wysmarowania miski 1 łyżka cukru 1 żółtko do posmarowania mak lub sezam do posypania Mąkę wymieszać z drożdżami (jeżeli używamy świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Bajgle układać na papierze do pieczenia oprószonym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bajgle delikatnie przenosić do wrzącej wody i gotować na małym ogniu 1-2 minuty z każdej strony. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, zostawić przykryte, w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości. W czasie gdy bajgle wyrastają, w garnku zagotować 1,5 litra wody, do której dodać 1 łyżkę cukru.