Przepis
Składniki:
- 100 g boczku
- 200 g kiełbasy cienkiej
- 5 ząbków czosnku
- 1 l wody
- 5 grzybków suszonych
- 1 papryka czerwona
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonego
Składniki:
Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, do której wrzucamy grzybki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz ziemniaki. Kapustę drobno siekamy i razem z kukurydzą dodajemy do reszty składników. Gotujemy do chwili aż ziemniaki będą miękkie a doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym oraz przyprawami.