Żyrafa

Elżbieta
Ciasta
23.08.2016 14:57
Żyrafa

Niedawno była ZEBRA, a dzisiaj zapraszam na ciasto, które wyglądem przypomina ŻYRAFĘ. - 40 dag mąki pszennej - 2 dag świeżych drożdży - 3 jajka - 7 łyżek cukru - 1 cukier wanilinowy - 300 ml ciepłego mleka - szczypta soli - 6 dag roztopionego masła - 2 łyżki kakao - roztrzepane jajko Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 4 łyżki cukru, drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem (250 ml) i odstawiamy na około 5 minut. Ciasto z kakaem rolujemy na wałek o takiej samej długości, owijamy je białym ciastem i dzielimy na pół. Tak przygotowane ciemne ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Kakao mieszamy z pozostałym mlekiem na papkę, dodajemy wraz z cukrem do większego kawałka ciasta i znów wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Takie wałeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( na spodzie trzy, później cztery i na wierzchu trzy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pysznoscislodkosci.blogspot.com/2016/08/zyrafa.html