Składniki
- 350 g filetu z kurczaka
- 300 ml bulionu drobiowego *
- 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
- 180 g selera naciowego
- 2 średnie jabłka
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g orzechów włoskich
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
- * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu