Sałatka Waldorf

przepis

                    Sałatka Waldorf
23Cze
składniki
  1. 350 g filetu z kurczaka
  2. 300 ml bulionu drobiowego *
  3. 200 g ciemnych winogron bezpestkowych
  4. 180 g selera naciowego
  5. 2 średnie jabłka
  6. 2 dojrzałe gruszki
  7. 1 łyżka soku z cytryny
  8. 60 g orzechów włoskich

Sos

  1. 2 łyżki majonezu
  2. 2 łyżki jogurtu greckiego
  3. pieprz czarny
  4. sól
Przepis
  1. Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników.
  2. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu
author

Blog Wędrówki po kuchni

https://wedrowki.kobieceinspiracje.pl

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja